Achtergrond informatie

Informatie over werkstructuur, klik hier

Informatie naar gemeenten via ledenbrief, klik hier

Op 7 maart 2020 hebben Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten een gezamenlijke werkstructuur gepresenteerd om de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars te bevorderen. Deze werkstructuur is ontwikkeld in opdracht van het bestuurlijk overleg VWS-VNG-ZN en heeft als doel landsdekkende en structurele regionale samenwerking op tenminste de onderwerpen GGZ, ouderen en preventie. ZN en VNG hebben vooral een aansporende en, indien gewenst door de partijen, ondersteunende rol om deze samenwerking te faciliteren. Vanuit die rol gaan wij de regio’s langs om met u - gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren - in gesprek te gaan over de werkstructuur: wat houden de afspraken in, hoe zijn ze aanvullend aan bestaande samenwerkingen en wat kunt u van elkaar, en van de VNG en ZN, verwachten? Daarom organiseren wij in september van dit jaar verspreid over het land een zestal ondersteunende bijeenkomsten voor bestuurders van gemeenten/regio’s en zorgverzekeraar(s) en zorgkantoor/zorgkantoren in die regio’s. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in gesprek over de werkstructuur en demonstreren we het venster voor de periodieke voortgangsmeting. Uiteraard zijn de bijeenkomsten ook bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Beste bestuurders,

U heeft aangegeven voor uw regio het aanspreekpunt te zijn voor de zorgverzekeraar en het zorgkantoor. Zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben eveneens regionale aanspreekpunten. Zie in de bijlage het overzicht. Omdat de samenwerking in de regio niet vrijblijvend is, is het belangrijk dat partijen aanspreekbaar zijn voor elkaar. Per 1 januari 2020 staat de werkstructuur voor de regionale samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren officieel. De voortgang van deze samenwerking gaan we volgen via een eenvoudige monitor, het zogenoemde ‘venster op de samenwerking’. Zoals we u eerder hebben bericht (in onder andere de ledenbrief van november 2019 https://vng.nl/sites/default/files/2019-11/u201900827_7055.pdf) wordt deze jaarlijkse monitor naar de aanspreekpunten gestuurd. Die zorgt er voor dat deze namens de regio wordt ingevuld.

Voor een zogeheten nulmeting zou u afgelopen maand de eerste monitor al hebben moeten ontvangen. Om technische redenen is dit vertraagd, waarvoor onze excuses. U ontvangt de monitor eind deze maand.
In deze mail alvast wat praktische informatie op een rij:

  • De mail met de monitor wordt verstuurd vanuit de domeinnaam regionalesamenwerkingzorg.nl. Wees hier alert op. Als het goed is zal de mail niet in uw spam belanden. NB: voor deze titel is gekozen omdat andere mogelijke titels (regionale samenwerking zorg en ondersteuning bijvoorbeeld) te lang werden of al in gebruik waren.
  • De mail wordt verstuurd naar één aanspreekpunt per partij per regio, dat wil zeggen één persoon van zorgverzekeraars en zorgkantoor en één wethouder. Reden hiervoor is dat elke partij in de regio per vraag één antwoord geeft. In regio’s die meerdere aanspreekpunten hebben doorgegeven ontvangt het bovenste aanspreekpunt (zie bijlage) de mail met de monitor.
  • De aanspreekpunten ontvangen een mail met een account en verzoek om een wachtwoord aan te maken. Dat wijst zich allemaal vanzelf en zal weinig inspanning vragen.
  • Het gaat om een eenvoudige monitor: per thema – ouderen, GGZ en preventie – worden dezelfde drie vragen gesteld met betrekking tot de tevredenheid over 1. het proces, 2. de agenda en 3. de resultaten van de samenwerking. De tevredenheid van uw eigen gemeente en de andere gemeenten in uw regio welteverstaan.
  • Zorgverzekeraar en zorgkantoor vullen de vragenlijst van hun kant in. Binnen de regio kunt u elkaars antwoorden zien. Dat kan het onderlinge gesprek helpen.
  • Andere regio’s zien de antwoorden in uw regio niet. ZN en VNG maken op basis van alle uitkomsten een totaaloverzicht.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bel of mail mij gerust met vragen of opmerkingen.

Tot slot wil ik u laten weten dat de VNG de samenwerking in de regio’s wil ondersteunen en faciliteren waar mogelijk en nodig. Aansluitend bij wat er al aan ondersteuning is. Hier komen we later bij u op terug.

Vriendelijke groet,
Nynke van Zorge

Beste collega,

U heeft aangegeven voor uw regio het aanspreekpunt te zijn als zorgverzekeraar en/of het zorgkantoor voor de gemeenten in de regio. Gemeenten hebben eveneens regionale aanspreekpunten. Zie hier het overzicht. Omdat de samenwerking in de regio niet vrijblijvend is, is het belangrijk dat partijen aanspreekbaar zijn voor elkaar. Per 1 januari 2020 is de werkstructuur voor de regionale samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren officieel. De voortgang van deze samenwerking gaan we volgen via een eenvoudige monitor, het zogenoemde ‘venster op de samenwerking’. Zoals bekend wordt deze jaarlijkse monitor naar de aanspreekpunten gestuurd. Die zorgt er voor dat deze namens de regio wordt ingevuld.

Voor het tot stand komen van een zogeheten nulmeting ontvangt u in de loop van de komende week een uitnodiging via e-mail.
In deze mail alvast wat praktische informatie op een rij:

  • De mail met de monitor wordt verstuurd vanuit de domeinnaam www.regionalesamenwerkingzorg.nl. Wees hier alert op. Als het goed is zal de mail niet in uw spam belanden. NB: voor deze titel is gekozen omdat andere mogelijke titels (regionale samenwerking zorg en ondersteuning bijvoorbeeld) te lang werden of al in gebruik waren.
  • De mail wordt verstuurd naar één aanspreekpunt per partij per regio, dat wil zeggen één persoon van zorgverzekeraars en zorgkantoor en één wethouder. Reden hiervoor is dat elke partij in de regio per vraag één antwoord geeft. Het kan zijn dat in uw geval u meerdere regio’s moet invullen, afhankelijk van de verschillende hoedanigheden waarin u deze monitor bent afgevaardigd (zorgverzekeraars/-kantoren regio x, zorgverzekeraars/-kantoren regio y, etc. etc.).
  • In de monitor is geen onderscheid gemaakt tussen de bijdrage die u levert als verzekeraar of als zorgkantoor. Mocht het in de praktijk toch gewenst zijn een onderscheid aan te brengen in uw mening als zorgverzekeraar en -kantoor (‘als verzekeraars vinden we x, maar als zorgkantoren vinden we y’) geef dit dan svp duidelijk aan in het vak ‘Toelichting’, waar u open teksten kunt invullen.
  • De aanspreekpunten (u dus) ontvangen een mail met een account en verzoek om een wachtwoord aan te maken. Dat wijst zich allemaal vanzelf en zal weinig inspanning vragen.
  • Het gaat om een eenvoudige monitor: per thema – ouderen, GGZ en preventie – worden dezelfde drie vragen gesteld met betrekking tot de tevredenheid over 1. het proces, 2. de agenda en 3. de resultaten van de samenwerking. De tevredenheid namens uw eigen zorgverzekeraar/kantoor en de andere zorgverzekeraars/kantoren in uw regio.
  • Gemeenten vullen de vragenlijst van hun kant in. Binnen de regio kunt u elkaars antwoorden zien. Dat kan het onderlinge gesprek helpen. Geef in de vakken ‘Toelichting’ indien mogelijk zo concreet mogelijk aan wat er in uw ogen moet gebeuren om de situatie te verbeteren (hoe concreter hoe beter).
  • Andere regio’s zien de antwoorden in uw regio niet. ZN en VNG maken op basis van alle uitkomsten een totaaloverzicht.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bel of mail mij gerust met vragen of opmerkingen.

Tot slot wil ik u laten weten dat de VNG de samenwerking in de regio’s wil ondersteunen en faciliteren waar mogelijk en nodig. VNG is op dit moment bezig om deze ondersteuningsstructuur nader uit te werken voor haar leden (waar wij als zorgverzekeraars/zorgkantoren in de samenwerking ook de vruchten van gaan plukken).

Hartelijke groet,

Peter de Braal
Senior beleidsadviseur eerstelijnszorg